Gastblog | Colin Gort & Joost Bijl leggen uit waarom recruitment marketing en employer branding niet zonder elkaar kunnen

Dit keer een gastblog van maar liefst twee experts op het gebied van employer branding: Colin Gort en Joost Bijl. Colin vervult de rol als managing director en Joost is chief innovation officer bij Emplear. In deze blog laten zij zien dat recruitment marketing en employer branding elkaar kúnnen versterken. Want zonder goede employer branding zal je recruitment marketing niet erg overtuigend zijn. En zonder goede recruitment marketing wordt je branding-boodschap niet gezien door je doelgroep. Helaas gebeurt het in de praktijk vaak dat bedrijven zich vooral op een van deze twee disciplines richten en de andere verwaarlozen.  

De definities
First things first, de termen ‘recruitment marketing’ en ‘employer branding’ worden nog weleens door elkaar gebruikt. Zoek je op ‘recruitment marketing’ dan vind je soms informatie die eigenlijk over branding gaat en andersom. We beginnen daarom met de twee definities. 

Een bedrijf dat recruitment marketing aandacht geeft, maar employer branding verwaarloost, benadert zijn doelgroep zonder een overtuigende boodschap.

Colin Gort

Employer branding
Het creëren van een sterk werkgeversmerk met als doel om kandidaten aan te trekken en te behouden. Dat werkgeversmerk bestaat onder andere uit je huisstijl, boodschap aan kandidaten, taalgebruik en alle andere elementen die je helpen te laten zien waar je voor staat.

Recruitment marketing 
Het inzetten van online marketing-kanalen om kandidaten te bereiken, met als doel ze te laten solliciteren en aan te nemen.

Hoe employer branding en recruitment marketing elkaar ondersteunen
Als je naar de definities kijkt, zie je direct hoe employer branding en recruitment marketing zich tot elkaar verhouden. Met employer branding bouw je een onderscheidend werkgeversmerk dat de juiste kandidaten aanspreekt. Vervolgens gebruik je recruitment marketing om te zorgen dat je doelgroep jouw merk en vacatures te zien krijgt en solliciteert.

Wat gebeurt er als je recruitment marketing verwaarloost?
Een bedrijf dat employer branding de aandacht geeft, maar recruitment marketing verwaarloost, bouwt een merk zonder dat vervolgens goed onder de aandacht te brengen. Er is een overtuigend verhaal dat de potentie heeft om kandidaten over te halen te komen solliciteren. Helaas krijgen de meeste kandidaten in de doelgroep dat verhaal nooit te zien. Er is een prachtig ontworpen werken-bij site, maar het bezoek valt tegen. Verkeer komt vooral van de corporate site. Verkeer uit Google komt alleen van kandidaten die op de bedrijfsnaam zoeken. Meestal is er bij het bouwen van de site vooral gedacht aan ‘de beleving’. Kandidaten die het liefst direct willen solliciteren, wordt het niet makkelijk gemaakt snel de juiste vacature te vinden.

Wat gebeurt er als je employer branding verwaarloost?
Een bedrijf dat recruitment marketing aandacht geeft, maar employer branding verwaarloost, benadert zijn doelgroep zonder een overtuigende boodschap. Vacatures worden gepromoot via kanalen die snel clicks opleveren, zoals vacaturesites en Google Ads. Er komen wel clicks uit, maar het aantal sollicitaties dat daar tegenover staat valt vies tegen. De advertenties zelf zijn niet onderscheidend, omdat ze niet op een sterk werkgeversmerk zijn gebaseerd. Als kandidaten dan toch klikken, landen ze op een dertien in een dozijn-website. De campagnes bereiken alleen de kandidaten die al op zoek zijn naar specifieke vacatures. Bij vacatures waarop weinig gezocht wordt, betekent dat er maar een kleine doelgroep wordt bereikt. Als de vacatures populair zijn, is de concurrentie hevig, waardoor de kosten oplopen. De website is efficiënt, het is makkelijk om een vacature te vinden. Maar de site geeft geen goede indruk van het bedrijf en maakt kandidaten al helemaal niet enthousiast om er te komen werken.

Wat moet je dan wel doen?
Denk nu even aan je eigen bedrijf. Doe je alles al goed of besef je nu dat je meer aandacht moet geven aan recruitment marketing en/of employer branding? Is je employer branding top, maar recruitment marketing nog niet? Dan krijg je waarschijnlijk weinig kandidaten binnen, maar heb je de basis voor succes al gelegd. Zorg dat er goede campagnes worden opgezet met je werkgeversmerk als basis. Zorg ook dat je site makkelijk in het gebruik is en conversies goed gemeten worden.

Ben je bezig met recruitment marketing, maar is je employer branding nog niet in orde? Dan is het hoog tijd hieraan te werken. Zodra je wel een sterk werkgeversmerk hebt gebouwd, heb je materiaal om echt overtuigende campagnes op te zetten. Richt je daarbij niet alleen op het promoten van vacatures, maar ook op het bekendmaken van je merk bij een bredere doelgroep. Natuurlijk moet je je merk ook in het design en de content van je site doorvoeren.

Heb je beide nog niet op orde? Geen paniek, je hebt nu de kans het vanaf het begin goed te doen. Ga eerst aan de slag met employer branding en zet op basis daarvan een geweldige recruitment marketingstrategie op. Kun jij hierbij wel wat hulp gebruiken? Mail dan naar hello@emplear.io

Gastblog | Dirk Driessen: “Een werken-bij website is hét online startpunt voor je recruitment.”

Dit keer een gastblog van maar liefst twee experts op het gebied van employer branding: Colin Gort en Joost Bijl. Colin vervult de rol als managing director en Joost is chief innovation officer bij Emplear. In deze blog laten zij zien dat recruitment marketing en employer branding elkaar kúnnen versterken. Want zonder goede employer branding zal je …

Blog van Mitch | Generatie Z aantrekken? Zo doe je dat!

Dit keer een gastblog van maar liefst twee experts op het gebied van employer branding: Colin Gort en Joost Bijl. Colin vervult de rol als managing director en Joost is chief innovation officer bij Emplear. In deze blog laten zij zien dat recruitment marketing en employer branding elkaar kúnnen versterken. Want zonder goede employer branding zal je …